De bedrijfsterrorist

Bij vakantie hoort ontspanning en dus wordt er opeens gelezen! Dus op naar de Bruna voor lectuur en puzzelboekjes. Mijn aandacht werd gewekt door de subtitel: “De Deense thrillerschrijver heeft Stieg Larsson verslagen”. Millenium van Stieg was top, dus….
In ‘De bedrijfsterrorist’ gaat Adler-Olsen helemaal los en vertelt een ongelooflijk complex verhaal vol complottheorieën, waarin allerlei recente gebeurtenissen aan elkaar gekoppeld worden. De Bijlmerramp, de inval van de Irakezen in Koeweit in 1996, de nasleep van de politionele acties in Indonesië, bedrijfsspionage en -chantage, het zijn nog maar enkele draden in het ingewikkelde web van verhaallijnen dat hij.
Het verhaal speelt zich af in Nederland. Hoofdpersoon is Peter de Boer, die in opdracht van bedrijven andere concurrerende ondernemers om zeep helpt, constant balancerend op het randje van de wet. Hij wordt benaderd door iemand die op zijn beurt weer in opdracht van de Irakese geheime dienst handelt en die hem door chantage dwingt een plan te ontwerpen om de olie-inkomsten van Koeweit te schaden.
Adler-Olsen schildert een ontluisterend portret van het politieke machtsspel dat over de hoofden van gewone burgers heen gespeeld wordt, niet alleen door schimmige oliestaten, maar evenzeer door Westerse landen, met de Amerikanen voorop. Eigenbelang is het enige dat de wereld draaiende houdt, is de boodschap en daar wordt moeiteloos al het andere aan opgeofferd.
Moeiteloos weet Adler-Olsen meer dan vijfhonderd pagina’s de spanning vast te houden. Hoe ingewikkeld en vergezocht zijn intrige ook is, de uitwerking ervan klopt tot in detail. Maar af en toe moet ik echt even nadenken hoe de zaken in elkaar steken!

De bedrijfsterrorist blijkt al een wat ouder boek, het is opnieuw uitgegeven omdat de Adler-Olsen op dit moment goed verkoopt in Nederland met zijn ‘serie Q’. De serie draait om afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q van de Kopenhaagse politie. Hoofdbrigadier is Carl Mørck, een eigenzinnige, nukkige man. Hij wordt geassisteerd door Assad een islamitische vluchteling. Inmiddels zijn er vier delen uitgebracht; De vrouw in de kooi, De fazantenmoordenaars, De noodkreeft in de fles en Dossier 64. En de serie moet uiteindelijk 9 tot 11 boeken gaan bevatten. Ik heb mijn verjaardagslijstje alvast gevuld!

2 gedachtes over “De bedrijfsterrorist

  1. Annelies Verweij zegt:

    Hoiiiiii Arjan, toevallig had ik 6 boeken van Jussi Adler- Olsen op mn e-reader gezet om in september op vakantie in Spanje te lezen, dus ben benieuwd! Als je intresse hebt, ik kan ze altijd naar je mailen ;-). Groetjes van Annelies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.