Linux Mint

Al jaren knutsel ik met Linux. Voornamelijk op basis van SME-server dat inmiddels is gebaseerd op CentOS. Maar nog nooit kwam ik er toe om ook Linux in te zetten op een desktop. Tot aan vandaag! M’n broer had nog een oude Toshiba Satellite-A200 die niet meer in gebruik was. Op zoek naar de juiste Linux-distributie kwam ik op een website uit waar andere mensen hun ervaring met bepaalde distro’s op laptop’s delen. Daar kwam al direct Linux Mint naar voren:
Het doel van Linux Mint is het produceren van een modern, elegant en comfortabel besturingssysteem dat zowel krachtig als makkelijk is te gebruiken. Gestart in 2006, Linux Mint is nu de 4e meest gebruikte thuis besturingssysteem achter Microsoft Windows, Apple Mac OS en Canonical’s Ubuntu. Het werkt uit de doos, met volledige multimedia-ondersteuning en is zeer eenvoudig te gebruiken. Op basis van Debian en Ubuntu, biedt ongeveer 30.000 pakketten en een van de beste software managers. Het is veilig en betrouwbaar. Dankzij een conservatieve benadering van software-updates, een unieke Update Manager en de robuustheid van de Linux-architectuur, Linux Mint vereist zeer weinig onderhoud (geen regressies, geen antivirus, geen anti-spyware … etc).
Dat belooft een hoop! Maar de Toshiba is wat gedateerd dus lijkt me het niet verstandig om de nieuwste versie te kiezen. Dus in plaats van Mint 14 Nadia heb ik gekozen voor de LTE versie 13: Maya. Deze Long Time Support release wordt ondersteund tot 2017, maar of de laptop dat gaat volhouden… Maar dan zijn we er nog niet; op de Linux-kernel draait een desktop. Bij Linux Mint is er dan de keuze tussen de Cinnamon of MATE desktop. Beide komen voort uit de Gnome desktop. Bij de update van Gnome 2.0 naar 3.0 was er veel ontevredenheid in de community over het functioneren van Gnome 3.0. MATE heeft de oude Gnome 2.0 genomen en is van daaruit doorontwikkeld. Cinnamon heeft juist als basis Gnome 3.0. Dat maakt Cinnamon minder stabiel, maar wel fraaier en ook zwaarder om te draaien. Gezien de leeftijd van de laptop kies ik voor MATE. Gesterkt door de hardware database (even zoeken op Toshiba a200) gaan we dus aan de gang met Linux Mint 13 Maya MATE 32-bit inclusief de codecs. Dus ISO gedownload en even een bootable-USB stick gemaakt met UNetbootin. Stickje in de laptop en rebooten. F12 bootmenu, starten van USB en 20 minuten later was ik klaar!
Linux-Mint-maya
Dat ging gemakkelijk! Niet voor niets dat Linux Mint de ranglijsten aanvoert! Ik ga de komende weken lekker er mee aan de gang. Uiteraard hou ik je van de ontwikkelingen op de hoogte! Hou de tag Linux Mint in de gaten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.