Magister #fail

linux-mint-logoBroer had nog een oude laptop liggen; “iets voor de kids?” Gezien de leeftijd maar eens wat anders geprobeerd en Linux Mint op de laptop gezet. En Laura is er blij mee! Haar eigen laptop, cool! Hardware-matig is de laptop nog prima in orde, alleen de accu heeft echt zijn beste tijd gehad: binnen 15 minuten is een volle accu leeg en begint Mint te piepen dat hij aan de lader moet… Maar dat is voor een andere keer.
Laura is blij met haar laptop. Laura kan op internet en nog belangrijker; bij haar Facebook. Niet voor haar vrienden, maar voor Candy Crush Saga en Sims. Juist, de games! Maar met de cito-uitslag voor de deur en de overstap naar het voorgezet onderwijs komt er iets anders om de hoek kijken. De laptop heeft haar vaste (Windows) PC al verdreven van haar kamer en dus zal het huiswerk zometeen ook op de laptop gemaakt moeten worden. En dat is niet het probleem, want Linux Mint komt standaard met een volledige versie van LibreOffice. En dat is dus een tekstverwerker, een spreadsheet-programma en nog veel meer. Een open-source variant van Microsoft Office. Dat zal wennen zijn, maar dat lukt haar wel. Het probleem zit elders; Magister. Dit programma is een speciaal platform voor scholen. En een mooi platform! Een agenda met huiswerk zit er in, een absentielijst, puntenlijst, kennisbank en complete mailfunctionaliteit. Maar één klein probleempje; het draait alleen op Microsoft’s Silverlight. Volgens de makers van Magister, de firma Schoolmaster is dat dé oplossing: SchoolMaster maakt software zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor iedereen in het onderwijs. De Magistersuite is geschikt voor de gebruikelijke combinaties van besturingssystemen en browsers waardoor vrijwel 100% van de platformen ondersteund wordt. Dit heet “browser-interoperabiliteit”. Browser-interoperabiliteit is voor een applicatie als Magister een essentiële voorwaarde. Alleen hiermee wordt een verantwoord veilig gebruik en de goede werking van Magister gegarandeerd. Juist daarom kiest SchoolMaster ook de komende jaren voor de Silverlight technologie.
Hé, dat is vreemd? Bob Muglia, de Microsoft President van de Server & Tools afdeling geeft zelf al aan dat HTML5 dé toekomst is
Schoolmaster sluit met zijn keuze voor Silverlight wel een heel select groepje gebruiker uit; Linux-gebruikers! En laat nu juist Linux heel veel gebruikt worden door de studenten? Maar studenten zijn ook inventief, dus er zal vast wel een oplossing voor zijn…toch?
Eerste oplossing die ik vond was Moonlight, een Silverlight-plugin voor Linux. Helaas is de ondersteuning daarvoor inmiddels gestopt gefrustreerd door Microsoft. Als alternatief is er een plugin genaamd Rndr. Rndr werkt als een proxy die IE (en dus Silverlight) laat draaien op de services van Installfree. Maar helaas, sinds 15 november 2012 is Installfree ook niet meer.
Een ander oplossing zou een virtuele machine kunnen zijn en daar binnen dan IE met Silverlight én Magister draaien. Ook het poorten van de Android app Meta van Magister naar Linux zou wellicht iets kunnen zijn. Oeps, dan komt er opeens een hoop bij kijken… We gaan het maar eens uittesten, ik hou jullie op de hoogte!
En als er iemand andere tips heeft, die zijn natuurlijk van harte welkom!

Een gedachte over “Magister #fail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.